Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Átverik az üdülési jogtól menekülőket

Átverik az üdülési jogtól menekülőket

2010. augusztus 7. (Hajdú Péter)

Forrás: Magyar Nemzet

Az üdülési jogok adásvételének piacán is megjelentek a csalók. Egy budapesti kft. 30 ezer forint fejében egy éven belül biztos értékesítést ígért, sikertelenség esetére pedig pénzvisszafizetést.A cég és annak vezetője már hosszabb ideje elérhetetlen, a pénznek hűlt helye. – Jelenleg tíz feljelentést vizsgálunk, de úgy gondoljuk, ennél jóval több károsult lehet, hiszen a sértettek már blogot is indítottak tapasztalataik kicserélésére – mondta el lapunknak Buda Bernadett, az ügyben nyomozó szekszárdi rendőrkapitányság sajtómunkatársa, aki hozzátette, a vállalkozás, illetve annak vezetője már régóta elérhetetlen, ezért gyanújuk szerint már a tevékenység elindításakor tisztában volt vele, hogy nem tudja teljesíteni vállalásait. Ezzel újabb kálvária elé néznek a már így is zaklatott tulajdonosok, sokan ugyanis meggondolatlanul vásároltak üdülési jogot. A többmilliós vásárlási összeg mellett jelentős fenntartási költség fizetésére kötelező szerződésből szinte lehetetlen kihátrálni, ezért sokan igyekeznek túladni jogosultságukon.

Jellemző esetet mesélt lapunknak egy névtelenséget kérő budapesti ügyfél, aki két üdülési jogot szeretne értékesíteni. Az illető először egy dobogómajori apartmanban vásárolt üdülési jogot, majd amikor egy évben ennek fejében Tenerifére utazott nyaralni (az üdülési jog tulajdonosai az üdülés tényleges helyszínét olykor megváltoztathatják), az eredeti értékesítő cég intenzív marketinggel rábeszélte, hogy kössön vele szerződést egy helyi apartman üdülési jogának megvásárlására is, továbbértékesítési céllal. Az ígéret szerint egy éven belül 20 százalék felárral értékesítették volna üdülési jogát. Hogy nagyobb legyen a kedve a vásárlásra, két évre még a jelentős fenntartási költség alól is mentesítették. – Azonnal kellett dönteni, és sajnos aláírtam a szerződést – magyarázta a rászedett ügyfél. – A szerződés nem tartalmazott a vállalkozással szembeni retorziót a sikertelenség esetére, s a kétéves türelmi idő lejártával egy újabb üdülési jog, s az azzal járó jelentős fenntartási költség szakadt a nyakamba. A hárommillióra taksált üdülési jogot most 600 ezer forintért kínálom, de nincs vevő rá – mondta. Pedig több céget is megbízott az értékesítéssel: volt, ahol évi 80 ezer forint ellenében, máshol napi 42 forintért vállalták, hogy egy éven keresztül árusítják, de garanciát sehol nem vállaltak.


Kende Júlia ügyvéd szerint az üdülési jog továbbértékesítése szinte lehetetlen. Tapasztalatai szerint fehér holló kategóriába tartozik az a szerződés, amelyet a közelmúltban fogalmazott meg. Miután horvátországi ingatlanról volt szó, ügyelni kellett arra, hogy a vételár jelentős része addig ügyvédi letétben maradjon, amíg a telekkönyvbe be nem jegyezték a használati jogot.