Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tisztelt Ügyvédnő!

Már fordultam Önhöz kérdéssel,igaz választ még nem kaptam,de még lenne 1kérdésem:mit jelent az,hogy házastársi tartásdij? Én 67%-os rokkantnyugdijas mozgássérült vagyok,kérhetek -e a válás után házastársi tartásdijat?

Tisztelettel:Nagy Balázs

 

***********************************************************************************************************************

 

Kedves Balázs,

 

a házastársi tartás a törvény szerint:

21. § (1) A házasság felbontása esetén volt házastársától tartást követelhet az, aki arra hibáján kívül rászorul, kivéve, ha arra a házasság fennállása alatt tanúsított magatartása miatt érdemtelenné vált. Tartást csak olyan mértékben lehet követelni, hogy az ne veszélyeztesse a volt házastársnak és annak megélhetését, akinek eltartására a volt házastárs a tartást igénylővel egysorban köteles.
(2) A tartást határozott időtartamra is meg lehet állapítani, ha feltehető, hogy a tartásra jogosult rászorultsága a meghatározott idő elteltével megszűnik.
22. § (1) Ha a közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapított tartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás állott be, a tartás mértékének megváltoztatását lehet kérni.
(2) A tartásra való jog megszűnik, ha az arra jogosult újból házasságot köt, vagy a tartásra magatartása miatt utóbb érdemtelenné válik, valamint akkor is, ha a jogosult a további tartásra nem szorul rá. Az utóbbi esetben azonban a tartásra való jog újból feléled, ha a korábbi jogosult a tartásra ismét rászorul.
(3) Ha a volt házastárs a tartásra a házasság felbontását követő öt év eltelte után válik rászorulttá, volt házastársától csak különös méltánylást érdemlő esetben követelhet tartást.
  

Hogy Ön jogsoult lenne-e erre, azt pár sorból sajnos nem lehet megmondani.

 

Üdvözlettel:

dr. Kende Júlia

ügyvéd

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.