Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.03

Jogszabállyal ellentétes üdülőhasználati szerződések

 

2012. június 2.

A 141/20111. sz. Kormányrendelet kimondja, hogy az üdülőhasználati szerződés megkötésekor a vállalkozásnak (azaz az üdülési jog tulajdonosa, NEM a képviseletében eláró értékesítő) adataival ellátott Formanyomtatványt kell rendelkezésre bocsátani. Az elállási jogot ezzel a nyilatkozattal is lehet gyakorolni. A formanyomtatványt úgy kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani, hogy az minimálisan tartalmazza a vállalkozás (a tulajdonos) megnevezését, székhelyét és a szerződéskötés időpontját.

Amennyiben a szerződéskötés során a fogyasztó a formanyomtatványt nem a fentieknek megfelelően bocsátja a fogyasztó rendelkezésére, az elállásra nyitva álló határidő nem 14, hanem 1 év és 14 napra hosszabbodik.

Tapasztalatom szerint a vállalkozások előszeretettel hangsúlyozzák azt, hogy kizárólag 14 napon belül lehet elállni a szerződéstől. Sajnálattal tapasztalom ezen felül azt is, hogy félrevezetően azt mondják a fogyasztónak, hogy elállás esetén jelentős összegű kötbért kell fizetniük. A szerződések áttekintése után számtalanszor tapasztaltam, hogy ez nem felel meg a valóságnak sajnos sok esetben a fogyasztók ezt elhiszik és maguk nem nézik át a szerződést. Szerencsés esetben a konzultáció alkalmával ez ki szokott derülni és így meg tudjuk tenni a megfelelő lépéseket.

 

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

 

Amennyiben peres vagy peren kívüli jogi képviseletre van szüksége, kérem, keressen a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeken.